Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pvcinfo.be INFO OVER DE TOEPASSINGEN, PRIJZEN & PLAATSING VAN PVC
Pvcinfo.be

PVC vloer

Een PVC vloer is niet alleen dun en goedkoop, maar ook duurzaam, vochtbestendig en comfortabel. Kortom, een uitstekende keuze voor zowel de renovatie van je vloer als bij nieuwbouw. In dit artikel lees je meer over de plaatsing, prijs en aandachtspunten van een PVC vloer bij beide opties.

Ga snel naar:
OPTIE 1: PVC vloer op bestaande vloer (renovatie)
OPTIE 2: PVC vloer als nieuwe vloer (nieuwbouw)

 

Waarom kiezen voor een PVC vloer?

Een PVC vloer is 100% synthetisch en bestaat uit meerdere lagen polyvinylchloride. Zowel bij renovatie als nieuwbouw biedt zo’n kunststof vloer tal van voordelen:

 

  • duurzaam en onderhoudsvriendelijk: een PVC vloer is goed bestand tegen krassen en vlekken. Bovendien is er geen speciaal onderhoud nodig.
  • talloze uitvoeringen: je kan kiezen uit een brede waaier aan materiaalimitaties (beton, hout, tegelmotieven, …), kleuren, vormen en legpatronen.
  • goedkoop: PVC vloeren zijn budgetvriendelijker dan de materialen die ze imiteren.
  • vochtbestendig: daardoor zijn PVC vloeren ook geschikt voor vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken.
  • geluidsdempend en zacht: je hebt een optimaal loopcomfort door de akoestische kwaliteiten, warmte en zachtheid van een PVC vloer.
  • combineerbaar met vloerverwarming: door zijn goede warmtegeleiding en geringe dikte is een PVC vloer makkelijk te combineren met alle soorten vloerverwarming.

TIP: denk je erover om een PVC vloer te laten leggen? Een vakman kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en uitvoeringen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 1: PVC vloer op bestaande vloer (renovatie)

Wil je een nieuwe vloer op je bestaande vloer laten leggen? Goed nieuws, door zijn geringe dikte (3 à 5 mm) is een eindvloer in PVC  uitermate geschikt voor die vloerrenovatie. Een woordje uitleg over deze methode!

 

Plaatsing PVC vloer op bestaande vloer

Is je oude vloer nog in een goede staat? Dan is het beter om je PVC vloer op je bestaande vloer te leggen in plaats van die uit te breken. Zo vermijd je puin, stof en extra kosten. Een vakman gaat daarbij als volgt te werk:

STAP 1: oude vloer voorbereiden

Als je een PVC vloer laat plaatsen, moet je oude vloer eerst effen, recht en vlak zijn. Dat kan door hem te egaliseren. Voor de vakman daaraan begint, maakt hij je oude vloer eerst droog-, vet- en stofvrij. Eventuele scheuren of gaten vult hij op met een plamuurmiddel. Hij brengt ook een primer aan om het egalisatiemiddel goed te laten hechten met je oude vloer.

STAP 2: oude vloer egaliseren

Met een pleisterspaan brengt de vakman het egalisatiemiddel gelijkmatig aan op je oude vloer. De dikte van dat middel is doorgaans niet meer dan 1 à 2 mm. Daarna laat hij het product goed uitdrogen. Je mag rekenen op 1 dag droogtijd per mm.

STAP 3: PVC vloer plaatsen

Is je oude vloer helemaal egaal? Dan plaatst de vakman je nieuwe eindvloer in PVC door de vloerdelen in elkaar te klikken of te verlijmen. Ook een zelfklevende vloer in PVC met een plaklaag is een optie.

 

Prijs PVC vloer op bestaande vloer

De prijs van deze renovatiemethode hangt onder meer af van de te bekleden oppervlakte en het egaliseren van je oude vloer. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Egaliseren betonvloer of tegelvloer: 10 à 25 euro (incl. plaatsing, excl. btw)
  • Egaliseren houten vloer: 45 à 75 euro (incl. plaatsing, excl. btw)

De prijs voor je PVC vloer zelf begint vanaf 20 euro per m², incl. btw en excl. plaatsing.

TIP: wil je gericht voorstellen, uitvoeringen en ook prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen in je buurt. Want ook de prijs kan verschillen van vakman tot vakman. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Welke aandachtspunten?

Laat je een PVC vloer op je oude vloer plaatsen? Dan hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  1. Egaliseer je oude vloer: zeker bij een dunne vloerbekleding als PVC is het essentieel dat je oude vloer helemaal effen en recht ligt voor je de nieuwe eindvloer laat plaatsen.
  2. Ga na of je oude vloer een geschikte ondergrond is: niet elke vloer is een geschikte ondergrond voor een PVC vloer. Leg je nieuwe vloer bv. nooit rechtstreeks op een tegelvloer, laminaat of parket. Anders loop je een groot risico op doordruk.
  3. Denk na over de plaatsingsmethode: elke methode heeft zijn voor- en nadelen. De PVC vloerdelen in elkaar klikken is bv. erg makkelijk, maar de vloer kan wel sneller buigen en slijten.
  4. Hou rekening met je deuren en drempels: bij een dunne vloerbekleding als PVC zal je wellicht de hoogte van je deuren en drempels niet moeten aanpassen. Toch laat je dit best eerst nakijken door een vakman.

 

Doe een beroep op een erkende vakman

Een PVC vloer op je oude vloer plaatsen is dus niet zo simpel. Wil je kunnen genieten van een fraai en duurzaam eindresultaat? Dan schakel je best een erkende vakman in. Die geeft je advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing met kwaliteitsvolle materialen.

 

En dat is niet alles… Is je woning ouder dan 10 jaar? Als je samenwerkt met een erkende vakman, geniet van je het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

PVC vloer

OPTIE 2: PVC vloer als nieuwe vloer (nieuwbouw)

Niet alleen bij renovatie is een PVC vloer een interessante keuze. Ook voor een nieuwbouwwoning heeft deze kunststof eindvloer vele troeven. Een woordje uitleg!

 

Plaatsing PVC vloer

Badkamer, woonkamer, keuken, …: een PVC vloer is geschikt voor elke ruimte in je nieuwbouwwoning. Bij de plaatsing van zo’n nieuwe vloer volgt een vakman de volgende stappen:

STAP 1: vloerisolatie en eventueel vloerverwarming plaatsen

Voor de vloerisolatie gebruikt de vakman losse isolatieplaten met een hoge drukvastheid. Ook gespoten PUR-schuim of isolerende chapes zijn mogelijke opties. Wens je vloerverwarming te laten plaatsen? Een goed idee, want een PVC-vloer is makkelijk combineerbaar met alle soorten vloerverwarming. Je vakman kan je advies op maat geven over welke soort vloerverwarming het meest geschikt is voor jouw project.

STAP 2: dekvloer (chape) plaatsen

Als alle nodige leidingen en de vloerisolatie geplaatst zijn, is het tijd voor de dekvloer. De vakman brengt deze dekvloer tot op de gewenste hoogte. Op deze cementlaag komt dan de uiteindelijke PVC vloer te liggen. Het is vooral belangrijk dat de dekvloer mooi egaal is. Zo vermijd je scheuren of krommingen in je eindvloer.

STAP 3: PVC vloer leggen

Is de dekvloer voldoende uitgedroogd? Dan gaat de vakman over tot het leggen van je PVC vloer. Zal je de vloer intensief gebruiken? Dan is verlijmen de beste optie. Zo ligt de vloer voor lange tijd goed vast. Het is ook mogelijk om de PVC vloerdelen in elkaar te klikken zoals bij laminaat. Ten slotte bestaan er ook nog zelfklevende vloerdelen met een plaklaag.

 

Prijs PVC vloer

De prijs voor een PVC vloer zelf begint vanaf 20 euro per m², incl. btw en excl. plaatsing. De uiteindelijke kosten hangen echter af van je eigen wensen. Welk soort vloerisolatie laat je bv. plaatsen? Kies je voor vloerverwarming of niet?

TIP: wil je de juiste keuzes maken tegen de correcte prijs, en dat op maat van jouw project? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je eenvoudig voorstellen, uitvoeringen en ook prijzen vergelijken. Want de prijzen kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Ontvang gratis offertes  via onze offerteservice.

 

Welke aandachtspunten?

Wil je een PVC vloer laten plaatsen in je nieuwbouwwoning? Dan hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  1. Kies je vloerisolatie: wil je besparen op je energiefactuur? Dan is vloerisolatie onontbeerlijk. Je kan kiezen voor losse isolatieplaten, gespoten PUR-schuim of een isolerende chape.
  2. Denk aan vloerverwarming: PVC heeft een goede warmtegeleiding en kan je dus makkelijk combineren met alle soorten vloerverwarming. Ga je voor elektrische vloerverwarming of warmwater vloerverwarming? Een vakman kan je hierover advies op maat geven.
  3. Hou rekening met de opbouwhoogte: het soort vloerverwarming en -isolatie heeft een invloed op de opbouwhoogte van je vloer. Een vakman houdt daar rekening mee om problemen met je deuren en drempels te vermijden.
  4. Bepaal de plaatsingsmethode: elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Het plaatsen van zelfklevende PVC vloerdelen is bv. eenvoudig, maar bij het lostrekken kunnen er resten achterblijven. Een vakman kan je verder informeren over de verschillende methodes.

 

Doe een beroep op een erkende vakman

De plaatsing van een nieuwe vloer is altijd een precieze en complexe klus. Je doet dus best een beroep op de vakkennis en ervaring van een vakman. Zo ben je zeker dat je nieuwe PVC vloer geplaatst is volgens de regels van de kunst én op maat van jouw specifieke wensen.

 

TIP: op zoek naar een vakman actief in jouw buurt? Vergelijk gratis offertes via onze offertepagina.

 

PVC laminaat

Offertes op maat ontvangen?

Interesse in en PVC vloer? Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onderstaand offerteformulier.