PVC laminaat
Met PVC laminaat combineer je de tijdloze uitstraling van laminaat met het comfort en de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding van een zachte vloerbekleding in kunststof. Wat zijn de andere voordelen van zo’n PVC vloer ten opzichte van ‘echt’ laminaat? En kan je PVC laminaat zelf plaatsen of laat je die klus beter over aan een vakman? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Voordelen PVC laminaat
Prijs PVC laminaat
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis je offertes aan
Wat is PVC laminaat?
Gewoon laminaat bestaat uit een mix van samengeperste houtvezels en kunststof, met een transparante toplaag tegen slijtage. PVC laminaat beschikt over dezelfde uitstraling van dat echte laminaat, maar deze zachte vloerbekleding bestaat uit de soepele en duurzame kunststof polyvinylchloride. Het verschil tussen gewoon laminaat en PVC laminaat valt met het blote oog amper te onderscheiden.
PVC laminaat voordelen
Met laminaat PVC koppel je de uitstraling van ‘echt’ laminaat aan de vele troeven van kunststof. Maar welke voordelen heeft zo’n PVC vloer ten opzichte van laminaat? Een kort overzicht:
- Budgetvriendelijk: een PVC vloer is doorgaans goedkoper dan echt laminaat, afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof. Tegelijk is PVC erg duurzaam en geniet je dus van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
- Onderhoudsvriendelijk: een PVC vloer met de look van laminaat vergt nog minder onderhoud dan echt laminaat of parket. Af en toe stofzuigen met een zachte zuigmond en schoonmaken met een licht vochtige dweil is al voldoende.
- Geluiddempend: PVC laminaat is elastisch en heeft daardoor een geluiddempend effect. Zo heb je geen last van mogelijke kraakgeluiden, het getik van hoge hakken, …
- Vele uitvoeringen: de uitstraling van laminaat uit PVC lijkt als twee druppels water op die van regulier laminaat. Bovendien kan je ook bij zo’n PVC vloer kiezen uit een brede waaier aan mogelijke kleuren, vormen, legpatronen, …
- Waterafstotend: de beschermende toplaag van PVC laminaat bestaat uit polyurethaan. Daardoor is deze vloerbekleding waterafstotend en dus prima te gebruiken in vochtige ruimtes als de badkamer.
- Te combineren met vloerverwarming: PVC geleidt warmte erg goed. Je kan een zachte vloerbekleding in PVC laminaat dus perfect combineren met alle types vloerverwarming.
TIP: wil jij genieten van de voordelen van PVC laminaat of PVC parket? Kom dan nu gratis in contact met verschillende vloerspecialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice.
Prijs PVC laminaat
De prijs voor PVC laminaat hangt vooral af van de uitvoering en de kwaliteit van de kunststof. Hoe kwalitatiever, hoe sterker de beschermende toplaag in polyurethaan (PU) bv. zal zijn. Reken voor PVC laminaat op een prijs vanaf gemiddeld € 20 per m² (excl. btw en plaatsing).
Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw vloer in PVC laminaat? Bovenstaande prijs is slechts een richtprijs, exclusief de plaatsing van de PVC vloer. Wil je graag precieze prijsvoorstellen vergelijken bij vloerspecialisten actief in je buurt? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
PVC laminaat zelf plaatsen of laten plaatsen?
Twijfel je of je je vloer in laminaat PVC best zelf plaatst of laat plaatsen door een vloerspecialist? We zetten de opties voor je op een rij:
OPTIE 1: zelf PVC laminaat plaatsen
Ben je een ervaren klusser? Dan kan je eventueel je vloer in PVC laminaat zelf leggen. Zo valt PVC kliklaminaat bv. relatief vlot te plaatsen en ook te verwijderen. Verlijmde laminaat PVC is dan weer moeilijker te leggen en eventuele fouten vallen minder makkelijk te herstellen. Bovendien heb je als doe-het-zelver ook geen garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Dat is bij een vloerspecialist wel het geval.
OPTIE 2: PVC laminaat laten plaatsen
Het laten plaatsen van je nieuwe PVC vloer door een professionele plaatser brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kan je rekenen op:
- Advies op maat: welke uitvoering van PVC parket of laminaat past het best in jouw woning? Welke plaatsingsmethode is het meest geschikt? Is je ondergrond geschikt voor een PVC vloer? Een specialist helpt je met het maken van de juiste keuzes en geeft je advies op maat.
- Vlotte & correcte uitvoering: door zijn ervaring plaatst de vloerspecialist het PVC laminaat erg vlot en volgens de regels van de kunst. Zo geniet je van het meest optimale resultaat!
- Garantie op de werken: wanneer je jouw nieuwe PVC vloer laat plaatsen door een vloerspecialist heb je een garantie op de uitgevoerde werken.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning 10 jaar of ouder? Dan geniet je bij het inschakelen van een vakman van 6% btw in plaats van 21%. Dit verlaagde btw-tarief geldt voor zowel de materiaal- als arbeidskosten.
CONCLUSIE: wil je zeker zijn van een mooi en duurzaam eindresultaat? Dan schakel je best een ervaren vloerspecialist in. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen actief in jouw buurt via onze offertepagina.
Mogelijke alternatieven
Ben je er nog niet over uit of PVC laminaat een geschikte keuze is voor jouw vloer? Dan is het verstandig om ook de alternatieven eens te bekijken. Enkele mogelijkheden op een rij:
1. Echt laminaat
Naast PVC met een laminaatlook kan je natuurlijk ook voor gewoon laminaat kiezen. Gemiddeld is een laminaatvloer iets duurder dan een PVC vloer, maar zo’n houten vloerbekleding is tegelijk ook steviger en duurzamer. Door de aanwezigheid van houtvezels beschikt laminaat bovendien over de tijdloze charme van een echte houten vloer.
2. Tapijt
Tapijt is 1 van de bekendste materiaalsoorten onder de zachte vloeren. Het is een relatief goedkope materiaalsoort en komt voor in veel verschillende kleuren, patronen, designs, … Een van de grootste voordelen van tapijt is dat het zacht is en daardoor erg warm en comfortabel aanvoelt. Wel vergt tapijt veel onderhoud om het proper te houden en lang te laten meegaan.
3. Linoleum
Het bijzondere aan linoleum is dat het een ecologische materiaalsoort is. Linoleum is daarom zowel milieuvriendelijk als duurzaam. Deze materiaalsoort bestaat voornamelijk uit lijnzaadolie, aangevuld met houtmeel en hars. De onderlaag bestaat meestal uit jute. Linoleum is vaak prijziger dan vinyl en PVC, maar het is dan ook erg sterk, duurzaam en slijtvast.
Welke vloerbekleding kies ik best?
Vind je het lastig om een keuze te maken? Vraag dan verschillende prijsvoorstellen aan bij vloerspecialisten actief in jouw buurt. Een specialist informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw vloer en houdt hierbij rekening met jouw wensen, woning en budget. Start je aanvraag hier.