Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pvcinfo.be INFO OVER DE TOEPASSINGEN, PRIJZEN & PLAATSING VAN PVC
Pvcinfo.be

PVC Spanplafond: voor- en nadelen

Is je plafond aan vernieuwing toe, maar zie je op tegen alle afbraakwerken? Dan is een spanplafond in PVC de ideale oplossing. Niet alleen duurt de plaatsing van een spanplafond meestal maar één dag, ook komen er geen afbraakwerken aan te pas.

Ga snel naar: voordelenPVC of polyester?prijsofferte aanvragen

 

Waarom kiezen voor een pvc spanplafond?

pvc spanplafond

Wanneer je last krijgt van barsten of scheuren in je plafond, krijg je al snel te horen dat een vals plafond de ideale oplossing is. “Gyproc is de goedkoopste oplossing”, hoor je dan. Maar dat is niet altijd waar. Bij het plaatsen van gipsplaten komt veel werk en stof kijken. Dit in tegenstelling tot een spanplafond dat in één dag geïnstalleerd wodt. Gyproc moet achteraf nog gepleisterd en geverfd worden, terwijl je bij een spanplafond onmiddellijk een mooi egaal geheel hebt. Ook is het inwerken van verlichting en audio bij een spanplafond minder omslachtig, waardoor je ook hier weer bespaart op werkuren. Toch maar opteren voor een spanplafond dus?
 

Voordelen van een spanplafond

Naast snel en makkelijk te monteren, zijn spanplafonds ook akoestisch dempend en isolerend. Bovendien zijn ze brandveilig en meestal 100% recycleerbaar. Na het plaatsen van je spanplafond hoef je bovendien je verfborstel niet meer boven te halen. Het spanplafond komt namelijk als een geheel en in de kleur die wil. Spanplafonds zijn schokbestendig en doordat de doeken meeleven met de ruimte, is de kans op barsten of scheuren onbestaand.
 

 

PVC spanplafond of polyester?

PVC heeft de langste geschiedenis, wanneer het om spanplafonds gaat. Het PVC-spanplafond bestaat uit een rekbare stof, waarmee je ook speciale vormen of 3D-structuren kan realiseren. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en uitvoeringen, gaande van mat tot hoogglans. PVC-spanplafonds zijn makkelijk afwasbaar, vochtwerend en makkelijk te herstellen in het geval van een kleine afwijking.

pvc of polyester spanplafond

Polyesterdoeken hebben de laatste twintig jaar aan populariteit gewonnen. Deze doeken worden geweven, waardoor ze iets dikker zijn dan hun tegenhanger in PVC. Ze zijn niet-rekbaar en er kunnen geen speciale vormen of 3D-structuren mee gerealiseerd worden. De polyester spanplafonds zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren in een matte uitvoering. Ze zijn iets lastiger in onderhoud, omdat ze minder vochtwerend en afwasbaar zijn. Dit valt echter snel op te lossen met een PU-laag (polyurethaan-coating).

 

Werkwijze plaatsing

Een spanplafond laat je best plaatsen door een erkend vakman. Niet alleen ben je op die manier zeker dat je geen scheuren krijgt, ook voorkomt dit dat er lucht boven je spanplafond gaat blazen,

Allereerst komt de vakman de totale oppervlakte van het plafond opmeten. Afhankelijk van de keuze tussen en PVC of polyester spanplafond, zal de vakman anders gaan opmeten. Bij polyester heeft hij enkel de lengte en breedte van het plafond nodig, aangezien hier het plafond gemonteerd wordt in polyesterbanen via tussenprofielen. Bij een PVC-spanplafond moet de installateur echter aan driehoeksmeetkunde gaan doen, om de totale oppervlakte in detail te kennen. De PVC-banen worden machinaal aan elkaar gezet, waardoor het geheel al perfect moet zijn alvorens de vakman begint aan de plaatsing.

matte spanplafond pvc

Hou zeker in het achterhoofd welke nutsvoorzieningen er boven het spanplafond moeten komen. Voorbereiding is alles. Bepaal dus zeker op voorhand welke kabels en verlichting er boven het plafond geplaatst wordt.

Ook met de hoogte van deuren, kasten en vensters moet je rekening houden bij het kiezen voor een spanplafond. Er wordt meestal aangeraden om zeker twee centimeter afstand te houden tussen je spanplafond en de deuren en ramen.

 

Wat kost het plaatsen van een spanplafond?

Als je opteert voor een PVC-spanplafond, mag je rekenen op een prijs van 70 à 75 euro per vierkante meter. Voor het polyester spanplafond gaat dit van 75 à 80 euro de vierkante meter. Deze prijs is afhankelijk van de totale oppervlakte van het plafond. Ook de kleur en uitvoering dient in rekening gebracht te worden.

Wil je weten wat het plaatsen van een spanplafond jou exact gaat kosten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij onze erkende aangesloten spanplafond vakmannen via onderstaand formulier: