Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pvcinfo.be INFO OVER DE TOEPASSINGEN, PRIJZEN & PLAATSING VAN PVC
Pvcinfo.be

Wat is PVC

PVC is een van de meest succesvolle moderne kunststoffen. Het wordt gebruikt voor uiteenlopende toepassingen in ons dagelijks leven en speelt een vooraanstaande rol in de bevordering van onze gezondheid en veiligheid.

PVC wordt geproduceerd op basis van twee natuurlijke grondstoffen: aardolie en zout.
Aardolie fungeert als koolstofbron, zout als leverancier van chloor.

Zoals alle polymeren is PVC een lange keten bestaande uit identieke bouwsteentjes of monomeren. Bij PVC is het monomeer vinylchloride (CH2=CH-Cl). Eén molecule PVC bevat 750 tot 1500 monomeren.

Het basispolymeer PVC is een inert wit poeder. Hieronder is de structuur schematisch weergegeven.

De werkelijke structuur van het basispolymeer kan vergeleken worden met deze van een bloemkool zoals hieronder is afgebeeld.

Dit PVC basispolymeer wordt gemengd met verschillende additieven alvorens verwerkt te kunnen worden. Deze additieven zorgen ook voor de grote variatie in eigenschappen tussen de verschillende PVC-producten. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen hard PVC (zoals buizen) en zacht PVC(zoals vloerbedekkking). Beide zijn gemaakt van het basispolymeer PVC maar door de toevoeging van diverse additieven kunnen de eigenschappen op maat worden gemaakt. Meer hierover in het hoofdstuk additieven.